Carrièretips
5 minuten

Techneut, verdien jij wel genoeg?

Ontdek jouw marktwaarde

Ontdek jouw echte marktwaarde: Verdien jij wat je verdient als techneut?

Of je nu Servicemonteur, Machine Operator, Mechanical Engineer of Hoofd Technische Dienst bent – de vraag of je genoeg verdient, speelt bij veel techneuten. Dit is een vraag die vaak moeilijk te beantwoorden is, zeker omdat salarissen niet altijd openlijk worden besproken.

Gelukkig zijn er manieren om je marktwaarde te bepalen en te ontdekken of je salaris in lijn is met wat je verdient. Hier lees je hoe je inzicht krijgt in je salaris en wat je kunt doen om je beloning te verbeteren.

Wat betekent een marktconform salaris écht?

Een marktconform salaris betekent simpelweg dat je een beloning ontvangt die overeenkomt met wat anderen met vergelijkbare functies en ervaring verdienen. Of je nu als Monteur TD werkt of als Software Engineer, elk beroep heeft zijn eigen marktwaarde op basis van vraag en aanbod, ervaring, en de specifieke vaardigheden die nodig zijn. Door een goed beeld te krijgen van jouw marktwaarde, kun je weloverwogen beslissingen nemen over je loopbaan.

Hoe ontdek je jouw salariswaarde?

De eerste stap om te bepalen of je genoeg verdient, is door erover te praten met directe collega’s. Werken zij bijvoorbeeld ook als Monteur TD of Proces Operator? Vraag hen hoe hun beloning eruitziet. Let hierbij op verschillen in ervaring en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals onregelmatigheidstoeslagen of opleidingsmogelijkheden.

Daarnaast zijn er nog twee handige manieren om jouw salariswaarde te achterhalen:

  1. Doe online onderzoek: Er is veel geschreven over salarisvergelijkingen in de techniek.
  2. Doe de Profield salarischeck: Wil je direct inzicht in jouw salaris en weten of het marktconform is? Doe dan de Profield salarischeck!

 

Hoewel het spannend kan zijn om over salaris te praten, bieden deze stappen je direct inzicht. Zo kom je er snel achter of er ruimte is voor een gesprek over loonsverhoging.

Hoe krijg je een salarisverhoging?

Als je merkt dat je salaris niet in lijn is met wat anderen verdienen in jouw vakgebied, dan zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om dit te verbeteren:

  1. Nieuwe taken oppakken: Neem extra verantwoordelijkheden op je binnen je huidige functie. Dit kan bijvoorbeeld het beheren van complexe projecten zijn voor een Servicemonteur of het aanleren van nieuwe programmeertalen voor een Software Engineer.
  2. Ontwikkel jezelf: Volg cursussen of trainingen die jouw waarde binnen de organisatie verhogen. Voor een Monteur Machinebouw zou dit bijvoorbeeld kunnen zijn door een extra certificaat te behalen voor specifieke machines, terwijl een Proces Operator zich kan verdiepen in nieuwe automatiseringstechnieken.
  3. Interne doorgroeimogelijkheden: Overweeg om binnen je organisatie naar een functie met meer verantwoordelijkheid te solliciteren. Meer verantwoordelijkheid gaat namelijk vaak gepaard met een stap in je salaris.

 

Als je vindt dat je voor je huidige inspanningen al meer beloond zou moeten worden, is het tijd om dit gesprek aan te gaan met je leidinggevende.

Het gesprek over salarisverhoging: zo pak je het aan

Een goed voorbereid gesprek over salarisverhoging vergroot je kansen op succes. Volg deze stappen om het professioneel en zelfverzekerd aan te pakken:

  1. Bereid je argumenten voor: Schrijf van tevoren op waarom jij vindt dat je een hoger salaris verdient. Als je bijvoorbeeld als Monteur Machinebouw belangrijke projecten hebt afgerond of als Mechanical Engineer een bijdrage hebt geleverd aan de productontwikkeling, vermeld dit dan.
  2. Wees voorbereid op tegenargumenten: Je leidinggevende zal waarschijnlijk vragen waarom jij meer zou moeten verdienen. Richt je op je prestaties, de verantwoordelijkheden die je draagt, en de impact die je hebt gehad op de organisatie. Vergelijk jezelf niet direct met anderen, maar leg de nadruk op jouw unieke bijdrage.
  3. Stel een concreet doel: Weet van tevoren wat je wilt bereiken. Zonder een helder doel, zoals een specifieke salarisverhoging of verbetering van je secundaire arbeidsvoorwaarden, kun je moeilijker succesvol onderhandelen.

Wat als het gesprek niet loopt zoals verwacht?

Als het niet lukt om direct een salarisverhoging te krijgen, is het goed om eerst te bespreken welk salarisperspectief je op termijn geboden kan worden. Vraag naar groeimogelijkheden binnen de organisatie en welke stappen je kunt zetten om in de toekomst alsnog een hoger salaris te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over verdere ontwikkeling, het oppakken van meer verantwoordelijkheden of doorgroeien naar een andere functie.

Als er echter weinig uitzicht is op verbetering, blijven er twee opties over: je accepteert je huidige situatie of je kijkt verder naar nieuwe kansen. Een overstap naar een andere baan, bijvoorbeeld via Profield, kan dé kans zijn om je salaris een flinke boost te geven.

Liever niet zelf onderhandelen? Kies voor Profield!

Ben je geen fan van onderhandelen? Geen probleem! Bij Profield doen wij dit voor je. Wij weten wat jouw waarde is en zorgen dat je het salaris krijgt dat je verdient. Samen bespreken we jouw wensen en zorgen we dat jouw nieuwe baan perfect aansluit bij je ambities.

Benieuwd naar wat Profield voor jou kan betekenen? Maak kennis met een van onze gespecialiseerde adviseurs. Klik hieronder en vul je gegevens in – we nemen binnen 48 uur contact met je op, beloofd!

Neem contact op