Zzp’er in de maak- of procesindustrie? Zo voorkom je schijnzelfstandigheid in 2025!
Wat betekent de Wet DBA voor zzp’ers in de maak- en procesindustrie?
De wet DBA is de afgelopen maanden veel in het nieuws geweest. Waar de regeling vooral ontworpen is om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen zpp’ers en opdrachtgevers, brengt het ook veel vragen met zich mee. Want ben jij in 2025 nog wel zzp’er? En wat zijn de gevolgen van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) als je niets doet? We leggen het je uit in deze blog. En natuurlijk delen we ook hoe jij je -samen met Profield- kunt voorbereiden op deze nieuwe situatie.
Wat houdt de nieuwe Wet DBA precies in?
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is in 2016 ingevoerd om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp’ers, met als doel schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Maar omdat de wet acht jaar geleden vooral voor veel onduidelijkheid zorgde, werd er besloten deze nauwelijks te handhaven. Daar komt nu verandering in. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op de zzp-wet. Al worden er nog geen boetes uitgedeeld wanneer werkgevers de zzp-wet overtreden. En daarmee wordt 2025 vooralsnog een overgangsjaar.
Echter betekent dit niet dat werkgevers en zzp’ers de wet nu nog een jaar kunnen negeren. Want de Belastingdienst kan vanaf volgend jaar al wel naheffingen opleggen aan werkgevers. Als bij controle blijkt dat een werkgever een zzp’er inhuurt die eigenlijk als werknemer had moeten werken, dan moet de werkgever met terugwerkende kracht de sociale premies en loonbelastingen betalen die hij nu niet betaald heeft. In 2025 blijft het voor nu dus nog bij het geven van waarschuwingen bij overtredingen van de wet. Maar vanaf 2026 is ook dat verleden tijd.
Des te belangrijker dus dat jij als techneut in de maak- en procesindustrie jouw zelfstandige status als zzp’er weet te waarborgen. En daarom hebben wij een calculator ontwikkeld die je helpt om jouw positie in de arbeidsmarkt te beoordelen. Je start de calculator hier.
Wat is schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer je als zzp’er wordt ingehuurd, maar de samenwerking in de praktijk meer op een dienstverband lijkt. Denk hierbij aan vaste werktijden, een gezagsverhouding op de werkvloer, verplichtingen om opdrachten zelf uit te voeren, of weinig tot geen ruimte om eigen tarieven en werkwijzen te bepalen. Dit kan voordelig lijken voor werkgevers (minder loonkosten en werkgeverslasten) en zzp’ers (hoger netto-inkomen door fiscale voordelen), maar het is vaak in strijd met de wet.
Ontdek de verschillen: een ‘echte’ zelfstandige vs een schijnzelfstandige
Om te bepalen of een zzp’er echt zelfstandig is, kijkt de Belastingdienst vooral naar de volgende criteria:
- Ondernemerschap
- Vrijheid in werkwijze
- Eigen werktijden en werkplek
- Gebruik van eigen materialen en gereedschap
- Vervangbaarheid
- Andere werkzaamheden dan werknemers
Onderstaand praktijkvoorbeeld laat het verschil zien tussen een schijnzelfstandige en echte zelfstandige.
Schijnzelfstandige situatie | Echte zelfstandige situatie |
Nick werkt als servicemonteur fulltime bij één fabriek en krijgt een vast maandelijks bedrag. Hij gebruikt het gereedschap van het bedrijf, volgt de instructies van een TD’er en heeft een vast werkschema. | Nick werkt als servicemonteur voor verschillende bedrijven, bepaalt zijn eigen werktijden, gebruikt eigen gereedschap en is verantwoordelijk voor de kwaliteit en oplevering van het werk. |
Goede voorbereiding is het halve werk: zo bereid jij je voor op de Wet DBA
Voor jou als zzp’er brengt deze wet niet alleen juridische, maar ook praktische onzekerheden met zich mee:
- Minder langdurige opdrachten: door de limiet op het aantal maanden en werkuren per opdrachtgever, kan je inkomstenstroom onder druk komen te staan.
- Complexe administratie: de nieuwe regels vereisen strengere naleving en controle van de arbeidsrelatie. Dit kan voor jou leiden tot hogere administratieve lasten en stress.
Daarom is het voor jou als zzp’er in de maak- en procesindustrie cruciaal om je goed voor te bereiden op de Wet DBA. Hoe je dat doet? Wij delen enkele tips:
- Beoordeel je huidige arbeidsrelaties: voldoen deze aan de eisen van zelfstandigheid?
- Werk met duidelijke contracten waarin afspraken over zelfstandigheid staan.
- Werk voor meerdere klanten om zelfstandigheid aan te tonen.
- Zorg voor eigen materialen en bepaal je eigen werktijden en tarieven.
Benieuwd of jij voldoet aan de Wet DBA?
Wat zijn de gevolgen als je niets doet?
Doe je niets en blijkt dat de Belastingdienst je beoordeelt als schijnzelfstandige, dan zijn de gevolgen groot:
- Naheffingen voor niet-betaalde loonheffingen
- Boetes voor opdrachtgever én zzp’er (vanaf 2026)
- Verlies van je fiscale voordelen
Weer terug in loondienst? Dit zijn de voordelen als je via Profield aan de slag gaat
Werk jij het liefst voor langere tijd aan één project bij één opdrachtgever? Heb je geen zin in de complexere administratie? Of denk je dat het door de strengere regels risicovoller wordt voor opdrachtgevers om jou in te huren? Kom dan zeker eens kennismaken met Profield. Want werken via Profield biedt aantrekkelijke voordelen. De belangrijkste vijf benoemen we hieronder:
- Financiële zekerheid – Vast inkomen zonder zorgen.
- Duidelijkheid in arbeidsvoorwaarden – Pensioen, vakantiedagen en verzekeringen.
- Persoonlijke ontwikkeling – Trainingen en opleidingsmogelijkheden.
- Betrouwbare opdrachtgevers – Profield werkt samen met topbedrijven in de maak- en procesindustrie.
- Carrièrebegeleiding – Profield helpt jou om het beste uit jouw loopbaan te halen.
Ben jij nog wel zzp’er in 2025? Ga de uitdaging aan met Profield en werk zorgeloos verder
Met de nieuwe wetgeving op komst is dit het ideale moment om te heroverwegen hoe jij je carrière in de maak- en procesindustrie vormgeeft. En Profield helpt je hier graag bij. Dus wil jij meer weten over onze werkwijze en wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij vertellen je in een vrijblijvend gesprek graag hoe wij jouw carrière in de maak- en procesindustrie naar een hoger niveau tillen. Samen gaan we voor de beste baan ooit!