dots

Werken als monteur machinebouw

Become a pro

Alles wat jij moet weten over een baan als monteur machinebouw in de maakindustrie

Powered by
Professionals

Wij zijn Profield. Technisch specialisten die jou matchen met je droombaan als monteur machinebouw in de maakindustrie. Of je nu ervaring hebt met fijnmechanische assemblage of liever werkt aan grote, complete machines: wij vinden de werkplek die past bij jouw ambitie, niveau en wensen. Dankzij ons netwerk van machinebouwers in heel Nederland weten we precies waar jij het verschil kunt maken.

Vertel ons wat je zoekt en wij vinden precies wat jij wilt! We houden ook rekening met je salaris, de reisafstand en de wens of je wel of niet in ploegendienst wilt werken. Waardoor je op ieder vlak een stap omhoog zet en niet zomaar een stap opzij. Natuurlijk altijd in goed overleg, want het draait om jouw werkgeluk.

Wat doet een monteur machinebouw?

Als Monteur Machinebouw bouw jij machines van A tot Z op, op basis van technische tekeningen. Dit kunnen verpakkingsmachines, sorteerlijnen, robots of CNC-machines zijn. Je werkt vaak in een schone werkomgeving aan machines die later in binnen- of buitenland geplaatst worden. Afhankelijk van de organisatie werk je aan seriemachines of volledig klant specifieke systemen.

De belangrijkste werkzaamheden van een monteur machinebouw zijn:

  • Lezen van technische tekeningen en schema’s.
  • Mechanisch (en/of elektrotechnisch) assembleren van machineonderdelen.
  • Afstellen en testen van machines en installaties.
  • Signaleren en oplossen van eventuele bouwfouten of afwijkingen.
  • Samenwerken met collega-monteurs, engineers en kwaliteitscontroleurs.
  • Bij sommige bedrijven: inbedrijfstellen op locatie bij de klant.

Ben jij toe aan een volgende stap in je carrière, maar kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Solliciteer op één van onze openstaande vacatures. Of plan een gesprek in met één van onze Adviseurs om te kijken welke functie én welke werkgever het beste bij jouw persoonlijkheid, competenties en ambities past. Samen vinden we jouw droombaan als operator!

Werkdag

Zo ziet een werkdag als machinebouwer eruit

7.00 - 7.30

Je start de dag met een teamoverleg. Hierin bespreek je de voortgang van de huidige projecten, technische knelpunten en verdeel je de taken.

7.30 - 10.00

Je werkt aan de assemblage van een verpakkingsmachine. Op basis van de werktekening monteer je de transportband en aandrijvingen.

10.10 - 10.15

Koffiepauze – even bijtanken

10.15 - 12.30

Een collega vraagt je mee te kijken bij een foutieve passing. Samen lossen jullie het op en je stelt het onderdeel opnieuw af. Daarna ga je verder met de bekabeling van het besturingspaneel.

12.30 - 13.00

Lunchpauze. Tijd om even bij te praten met collega’s, een rondje te wandelen of een potje F1 op de Playstation te spelen.

13.00 - 14.00

Je start met de eindcontrole van een bijna afgeronde machine. Je controleert boutverbindingen, uitlijning en de werking van mechanische componenten.

14.15 - 16.00

Na een korte break werk je de laatste puntjes af. Je legt werkzaamheden vast in het systeem en maakt je werkplek netjes voor de volgende dag.

Belangrijke competenties voor een monteur machinebouw

Om als machinebouwer succesvol te zijn, heb je een combinatie van technische kennis en praktische skills nodig:

Technisch inzicht: jij weet als monteur TD precies hoe mechanische, elektrische en hydraulische systemen werken en lost storingen moeiteloos op.

Secuur: je werkt nauwkeurig met gereedschappen en onderdelen. Een secure werkwijze is hierbij onmisbaar.

Oplossingsgericht: kom je een fout of afwijking tegen? Jij denkt niet in problemen, maar in oplossingen.

Samenwerken: je schakelt soepel met collega-monteurs en engineers om samen een topproduct neer te zetten.

Lezen van technische tekeningen: jij weet precies wat er op de werktekening staat en vertaalt dat naar de praktijk.

Meet the pro's

Danyel van Kempen, Inbedrijfsteller

@ Eurosort

“Via een Instagramadvertentie kwam hij Profield tegen en reageerde op een vacature in Almere. Hoewel Danyel eerst sceptisch was over detachering, werd hij positief verrast: “Het eerste contact met Profield voelde meteen goed. Adviseur Jorn Kappert luisterde echt naar mijn verhaal, begreep mijn achtergrond en stelde een functie voor die ik zelf nooit had overwogen: inbedrijfsteller bij Eurosort”

Lees de case

Jouw marktwaarde: wat ga je verdienen als monteur machinebouw?

Het gemiddelde startsalaris van een monteur machinebouw ligt tussen de €2.500 en €4.250 bruto per maand, afhankelijk van je ervaring, diploma en type werkgever. Werk je in ploegendienst of op locatie bij de klant? Dan kunnen er toeslagen bovenop komen van 8% tot 25%.

Benieuwd hoeveel jij waard bent of wat je netto overhoudt?

Bereken jouw nettoloon En ontdek wat jij kunt verdienen

Word nóg beter in je vak met deze opleidingen & trainingen

Uitdagingen houden je scherp en on top of your game. Daarom dagen wij al onze Pro’s uit om zichzelf te blijven ontwikkelen. Welke opleidingen, trainingen en certificeringen je kunt behalen om aan de slag te gaan als monteur machinebouw of welke doorgroeimogelijkheden er zijn? Lees snel verder.

Welke opleiding heb je nodig om monteur machinebouw te worden?

Om aan de slag te gaan als monteur machinebouw heb je bij voorkeur een technische mbo-opleiding afgerond, zoals:

  • Mbo Mechatronica
  • Mbo Werktuigbouwkunde
  • Mbo Eerste Monteur Machinebouw
  • Mbo Elektrotechniek

Heb je ook nog kennis, van PLC techniek, hydrauliek of pneumatiek? Dan scoor je pluspunten.

 

Certificaten en trainingen
Omdat de techniek continu in beweging is, ben jij als monteur machinebouw nooit uitgeleerd. Wij raden je dan ook aan om naast je diploma nog een aantal certificaten te halen en regelmatig trainingen te volgen om jouw kennis up-to-date te houden. Zo kan jij snel, veilig én vakbekwaam aan het werk in de maak- en procesindustrie.

Hieronder een overzicht van certificaten en trainingen die je kan volgen als assemblagemonteur. Samen met je opdrachtgever en de Field Manager van Profield, kijk je welke voor jou het meest relevant zijn.

Certificaten

  • Certificaat VCA Basis
  • Certificaat NEN 3140

Trainingen

  • Hydrauliek/pneumatiek basis
  • Tekening lezen

Doorgroeimogelijkheden

Als monteur machinebouw kun je meerdere richtingen op:

  • Leadmonteur – Je stuurt een team monteurs aan op de werkvloer.
  • Werkvoorbereider – Je plant en organiseert het assemblageproces.
  • Service- of inbedrijfstellingsmonteur – Je stelt machines op locatie bij de klant in bedrijf.
  • Engineer – Je gebruikt je praktijkervaring om mee te ontwerpen aan nieuwe machines.

De rol van Profield in jouw zoektocht naar een nieuwe uitdaging als onderhoudsmonteur?

Bij Profield draait alles om machines; wij bemiddelen professionals die ze ontwerpen, bouwen, bedienen, repareren én onderhouden. Net als jij ademen wij techniek. Daardoor begrijpen we precies wat jij bedoelt.

We onderzoeken samen in welke cultuur jij je goed voelt en natuurlijk kijken we ook naar je ambitie. Dit koppelen we aan de wensen van onze opdrachtgevers. Zo garanderen we de perfecte match, want als jij uitblinkt in jouw vak als monteur machinebouw, doen wij dat in het onze.

Onze backoffice zorgt vervolgens dat alles contractueel klopt. Eenmaal aan de slag bij een van onze topwerkgevers in de maakindustrie? Ook dan blijven we betrokken. We koppelen jou aan een Field Manager. Dit is een ervaren HR-specialist die jou helpt tijdens je eerste jaar bij je opdrachtgever. Hij of zij checkt regelmatig bij je in om te vragen hoe het gaat. Heb je het nog naar je zin, word je nog voldoende uitgedaagd, kunnen we nog iets betekenen op het gebied van scholing? Wij zijn er voor jou!

Onze experts

Jorn Kappert is adviseur van de afdeling Service & Onderhoud - Machinebouw

Jorn Kappert

Adviseur | Afdeling Service & Onderhoud - Machinebouw
Niek Koops - Adviseur van de afdeling Service & Onderhound machinebouw

Niek Koops

Adviseur | Afdeling Service & Onderhoud - Machinebouw

Bas Pol

Adviseur | Afdeling Service & Onderhoud - Machinebouw

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? dan aan een van onze experts.

Een nieuwe baan is een spannende bezigheid. Dan is het fijn als een ervaren partij je daarbij helpt, onzekerheden wegneemt en vragen beantwoordt. Bij Profield ben je wat dat betreft aan het juiste adres. We hebben een groot netwerk van topwerkgevers in de maak- en procesindustrie. En voor ieder vakgebied een specialist.

Samen met jouw adviseur onderzoek je in welke cultuur jij je goed voelt. Natuurlijk kijken we ook naar je ambitie en praktische zaken als reisafstand en salaris. Bovendien kennen onze specialisten jouw werkzaamheden tot in detail en begrijpen precies wat je bedoelt. Maar ook na het maken van de match blijven we betrokken. Dan word je gekoppeld aan een ervaren HR-specialist -jouw Field Manager- die je begeleidt tijdens jouw eerste jaar bij Profield: de onboarding.

Meer weten over Profield? Check onze unieke Match & Onboardingsformule.

Onze dienstverlening kost jou als professional niets. Sterker nog, doordat onze adviseur jouw arbeidsvoorwaardelijke onderhandeling uit handen neemt, heb je grote kans dat je arbeidsvoorwaarden erop vooruitgaan.

Ja. Ons doel is een langdurig dienstverband van jou bij één van onze opdrachtgevers. Daar horen natuurlijk dezelfde voorwaarden bij. Daarnaast zijn we, doordat we aangesloten zijn bij de ABU, hier ook toe verplicht.

In de meeste gevallen kan je via jouw werkgever diverse opleidingen en trainingen volgen of certificaten behalen. Om zo een nóg betere professional te worden. Ben je bezig met onboarden? Dan is scholing ook altijd een vast punt op de agenda tijdens de gesprekken met je Field Manager.

Neem contact met ons team van experts